Första hjälpen | lite småtips.

En bra början är att läsa igenom
vår startsida om du inte redan gjort det

Du är inte ensam om att ha hittat vår hemsida. Många med dig oroas över vad som händer när det gäller byggnation och bostadsutveckling i Huddinge kommun.

Börja med att läsa igenom allt på vår hemsida. Då förstår du också att vi inte är proffs på det här. Vi är bara några stackare som fick ett helt galet, av kommunen godkänt bygglov i våra brevlådor och skulle inget hellre än att slippa den här jobbiga erfarenheten. Men nu är det som det är och vi har lärt oss en hel del. Vi har satt ihop en liten första hjälpen-lista för dig som inte har en aning om var du ska börja om du har råkat ut för något liknande. Kommunens tjänstemän och politiker har inte en susning om vilka lagar och regler som gäller så låt dig inte luras. Vi delar gärna med oss av det lilla vi kan så har du frågor till oss – skicka ett mejl till info@stortorp.se så återkommer vi till dig så fort vi kan. [En bra början är att först läsa vår startsida om du inte redan gjort det  – Vad får man bygga?]

Så här läskigt kan det bli på grund av att din kommuns folkvalda politiker och tjänstemän inte har någon koll på vad som gäller kring byggande. Du kommer att förstå att många beslut i Byggnadsnämnden inte följer de lagar och regler som gäller utan att det är nämndens egna ”tolkningar” av detaljplaner, godtycke och agenda som kommer i första rummet. Det är oerhört viktigt att du tar striden – du kommer att ångra dig om du inte försökte. Och tänk på att många gånger så är problemet inte bara ditt och dina närmsta grannars utan kommande beslut kan bli avgörande och viktigt för alla kommunens sakägare.

Låt dig inte luras och ta ingen skit av kommunens representanter.

  • Samla kraft – det här kommer att ta tid.
  • Samla ihop så många grannar som möjligt. Kanske är det någon som känner någon som vet vad som gäller. Annars dela upp projektet så att alla får bidra med tid och resurser.
  • Samla in all information som ni kan hitta, sök på nätet, snacka med vänner och bekanta, ladda hem de planer som gäller för ditt område, leta i plan- och bygglagen hos Boverket, se tidigare domar [länkar finns längst ner på sidan] – läs, och läs igen. Lita inte på och tro inte en sekund på vad Bygglovsavdelningen eller Byggnadsnämnden säger – de har blottat sin okunskap. Kontrollera om allt vad de påstår verkligen stämmer.
  • Om ni skulle ha turen, till skillnad från oss, att få komma med åsikter innan bygglovet är godkänt så är det toppen. Hitta alla tveksamheter, ifrågasätt, bestrid och skicka in till kommunen. Var kreativ. Finns det fridlysta träd eller grodor, vad säger brandkåren, hur är det med antal parkeringsplatser? Ska det bli en bostadsrättsförening – är det tillåtet enligt detaljplanen? (En bostadsrättsförening är per automatik ett flerbostadshus och i regel aldrig tillåtet i ett villaområde).  Har handläggaren en förtroendeskadliga bisyssla? Vem vet, du kanske löser knuten själv. Och var saklig – undvik subjektiva åsikter som vad du själv tycker är snyggt eller inte, det funkar i regel inte i en överklagan.

Räkna inte med någon hjälp eller förståelse hos kommunen, Bygglovsavdelningen eller Byggnadsnämnden! Men under sker och vem vet – de kanske drar lärdom av sina misstag och dessutom ser till att ta det här på allvar och byter ut ett uselt ledarskap.

  • Ska något rivas – se upp! Här gäller strikta regler om hur det ska gå till. Kolla direkt med det företag som dyker upp för den här åtgärden. Ställ dem mot väggen. Finns det en kontrollansvarig, har man gjort inventeringar och har man en plan för hur farligt avfall ska tas omhand? Får du tveksamma besked, ring alla du kan. Kommunen, Arbetsmiljöverket, Polisen, Skatteverket och media. Hamna inte i samma elände som vi gjort. Det är din boendemiljö och din hälsa det gäller.
  • Kräv ett möte med ansvariga hos kommunen! Ställ krav på att alla i området som bor och berörs ska få möjlighet att vara med vid alla informationsträffar.
  • Om bygglovet redan är godkänt och ni bara får det som information eller om kommunen inte bryr sig om er klagan – överklaga till Länsstyrelsen och ta helst hjälp av en sakkunnig expert, jurist eller advokat. Många arkitekter vet också vad som gäller. Läs åtminstone gamla avgöranden och domar och försök hitta liknande ärenden som ni kan åberopa. Skicka in klagan till Länstyrelsen inom angiven tid. Sedan får du vänta på ett svar, vilket kan ta några veckor eller månader.
  • Får du avslag från Länsststyrelsen – deppa inte, samla kraft. Vår erfarenhet är att där har man ingen koll. Överklaga till Mark- och miljödomstolen. Nu är det verkligen att rekommendera att du tar kontakt med någon som är riktigt duktig inom området. Googla, fråga runt eller fråga oss som kanske kan tipsa om hjälp. Då kanske du också kan få ett besked om oddsen och dina möjligheter att gå segrande ur det här innan du använder alla dina sparpengar.
  • Överklagan är skickad. Nu får du vänta många, långa månader och hålla tummarna för att rättvisa skipas.
  • Om inget funkar – fortsätt kämpa för att resultatet av beslutad åtgärd ska bli så bra som möjligt för dig själv. Agera direkt om byggaren inte följer mark- eller bygglov. Ring Arbetsmiljöverket om du misstänker svart arbetskraft, allmän fara eller andra konstigheter och dra dig inte för att ringa polisen – de finns för dig.
  • Facebook är jätteviktigt! För att nå ut med ditt problem och mobilisera vänner och grannar men… det är hands-on som gäller, på sociala media fattas aldrig avgörande beslut, det sker bara hos myndigheter och domstolar.
  • Var inte rädd för att uppfattas som jobbig och envis. Du har din fulla rätt att ställa krav på att saker och ting ska gå rätt till och att alla beslut ska följa gällande regelverk.

När det här skrivs [mars 2018] så har luften helt gått ur bostads- och nyproduktionsbranschen. Företag och lycksökare med enbart kortsiktiga vinster i fokus kommer säkert få svårt att sjösätta många av sina projekt, vilket också kan bli din räddning. Men det får framtiden utvisa.

Kämpa på – det är superviktigt att du agerar! Aktionsgruppen i Stortorp